HTML

Bécsi Szelet

Egy szelet bécs!

Archívum

2010.05.05. 16:44 SzSMac

Ausztriai munkavállalásról tömören

Aloha,

 
A mai posztom talán az első és legfontosabb dologról fog szólni annak aki Ausztriában szeretne élni, és gyarapodni! Ez pedig nem más mint a munkakeresés. Nem tér el sok mindenben az otthoni munkavállalás folyamatától, az adózási rendszerük is sok tekintetben hasonló, és lévén EU-s ország, van pár általános érvényű dolog ami az összes tagállamban előfordul. Na de lássuk hogy hogyan is néz ki ez a folyamat!
 
"A tapasztalatok azt mutatják, hogy az élet még mindig édesebb Ausztriában mint nálunk. Erősen vonzó tényező mindenek előtt a busás jövedelem és Ausztria közelsége is." 
Nos első lépésként vegyük azt hogy mi is szükséges ahoz hogy munkát kaphassunk idekint.  A munkavállalási engedély kiváltása fontos tényező azt hiszem annak aki szeretne nyugdíjat, vagy társadalombiztosítást, persze mint otthon itt is lehet feketén dolgozni, bár itt kell megemlíteni hogy nem éppen kifizetődő! (Ráadásul itt is büntetik elég rendesen!) El is mondom miért! Elég egyszerű a levezetése, otthon lényegesen kevesebb a fizetés, ami önmagában nem is lenne baj csakhogy a pénz vásárlóértéke kisebb hiszen a termékek ugyan annyiba kerülnek. Persze itt is lehet drága és olcsó márkákat, boltokat megkülönböztetni, mindenki természetesen a fizetéséhez mérten válogat ezek közül. Egy nagyon egyszerű példa erre: Az otthoni minimálbérből egy x termékből tudsz venni 30 darabot egy hónapban, míg ezzel szemben az itteni minimálbérből minimum 60 darabot. A logikus az lenne nyilván ha otthon a fele lenne a termékek ára az itteniekhez képest... 
 
Na de térjünk vissza a munkavállalási engedélyhez.
Ausztriában az ausztriai munkára jelentkező külföldi állampolgárokat, a munkavállalási engedély szabályai szerint csoportosítják az alábbiak szerint: 
 
1. csoport: 
Általános munkavállalás 
Az ausztriai munkához az osztrák munkáltató a munkavállalási engedélyt a munkaügyi központnál igényli meg. A cég az engedélyt akkor kapja meg, ha bizonyítani tudja hogy nem talált osztrák munkatársat vagy a régi EU-s országokból jelentkezőt. 
 
Hogy, hogyan tudja bizonyítani az már legyen az ő baja, de rendszerint elég korrekt módon elintézik maguk között. Ezt a munkavállalási engedélyt 6 hónapra kapod meg. 6 hónap lejárta után meg lehet hosszabbíttatni. Ez mindössze egy bólintásodba kerül. Ehhez a munkavállalási engedélyhez, a munkaügyi központ a magyaroktól nem kér nyelvtudást, szakmai végzettséget és lehetsz akárhány éves viszont a cég már lehet, hogy gatyázni fog veled ezen a téren! 
 
2. csoport: 
Gyakornoki munkavállalás 
Az ausztriai munkához a gyakornoki munkavállalás feltételei a következők: 
Maximum 35 éves lehetsz. Aztán! A sikeresen befejezett szakmádról bizonyítvány bemutatása, valamint az ebben a szakmában két éves magyarországi gyakorlatodnak kell lennie. Ezenfelül rendelkezned kell szakmai német nyelvtudással is. Ezt az engedélyt 18 hónap időtartamra kapod meg. Évente sok száz magyar vállal így ausztriai munkát sikeresen. 
 
3. csoport: 
Szezonmunka vállalás 
Az erdészetben, mezőgazdaságban és vendéglátásban lehet vállalni ingázó ausztriai munkát. Nincsenek kikötések. Nem kér nyelvtudást az osztrák munkaügyi központ. A képzettséget sem határozza meg és az életkorod sem mérvadó ha már elmúltál 18 éves. Az ausztriai munkára az engedélyt ebben az esetben 6 hónap időtartamra kapod meg és lejártakor meg lehet hosszabbítani. 
 
4. csoport: 
Ingázó munkavállalás 
Legfőképpen a vendéglátásban és a kereskedelemben keresnek osztrák munkára munkavállalókat. Kizárólag a határ menti megyékben lehet munkát vállalni. Feltétel még, hogy magyar határ menti lakos legyél, hiszen naponta kell átjárnod, hogy az osztrák munkádnak eleget tudjál tenni. 
 
Legtöbben akik itt kint is szeretnének élni az első csoportba esnek bele és ehez hozzáfűzendő még hogy bejelentett lakcím is kell, mert bünti jár érte ha itt kint van bejelentve munkád, viszont a lakcímed budapesti (vagy bármely más nem határ menti városban van. Arra onnantól kezdve nem az első csoport vonatkozik). Kell még legyen egy bankszámlád is, én azt tanácsolom hogy egy osztrák banknál, mert akkor nem kell a munkáltatódnak az IBAM számokkal és ilyesmikkel vesződnie és ezt ők is jobban szeretik, meg mert igazából fél óra alatt megigényelhető és fizetni is egyszerűbb vele.
 
Az előbb leírtakat bátorításnak szánom nem pedig elrettettentésnek, és senki ne ijedjen meg a hivatalos papírok rendszertelenségétől így elő hallásra. Na emészteni valónak elég egyelőre ennyi a témát pedig még egyéb dolgok miatt amúgy is boncolgatnunk kell! Előzetesben belinkelek pár oldalt ahol bőszen lehet elég eredményesen a naponta frissülő aktuális ajánlatok közül szemezgetni!
 
http://www.unijobs.at
http://oesterreich.kijiji.at/
http://at.gigajob.com/
http://www.willhaben.at/
 
 
Mindent összegezve a környezet minőségétől a gazdag kulturális örökségen át az ország és az emberek nyújtotta élményig Ausztria sok mindent kínál. A fejlett biztonsággal, az optimális bevásárlási és szabadidős lehetőségekkel, valamint a magas életszínvonallal az életminőség világranglistáján a második helyen áll. Legyen ez a végszó!
 
A legközelebbi posztig is:
 
Aloha
 
Sebastian

Szólj hozzá!

Címkék: külföldi munka külföld ausztria bécs magyarok munkavállalás engedély bécsi munkavállalási


A bejegyzés trackback címe:

https://bszelet.blog.hu/api/trackback/id/tr661976829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása